Ringmaat meten

1. RINGMAAT THUIS OPMETEN
Mocht je geen tijd hebben om naar de juwelier te gaan of geen juwelier in de buurt hebben, dan kun je je ringmaat ook zelf thuis opmeten. Daarvoor heb je een ring nodig die al goed om de juiste vinger past óf een stukje touw of papier. Het enige wat je verder nog nodig hebt is een liniaal.

Ringmaat meten met een ring
Neem een smalle ring die goed om je vinger past en die maximaal 3 millimeter breed is (bredere ringen leveren een vertekende ringmaat op). Ga als volgt verder:

1. Leg een liniaal onder de ring. Leg de binnenzijde van de ring op 0 centimeter.
2. Lees aan de andere binnenzijde van de ring de diameter van de ring in millimeters af. Dit aantal millimeters is jouw ringmaat.

Ringmaat meten met een touwtje
Heb je geen ring die goed past? Pak in dat geval een touwtje of een strookje papier, wikkel die om je vinger heen en knip het door waar de uiteinden elkaar precies raken. Meet de lengte van het touwtje of papiertje op met een liniaal: dit aantal millimeters is de omtrek van jouw vinger. In bovenstaande afbeelding kun je zien welke maat er bij jouw vingeromtrek hoort. Is jouw vingeromtrek bijvoorbeeld 53 millimeter, dan heb je maat 17.

2. RINGMAAT METEN BIJ DE JUWELIER
Dit is de meest nauwkeurige manier om je maat te bepalen. De juwelier heeft een ringenbos en kan je binnen een paar seconden vertellen welke maat jij hebt.